El municipi

Municipi de la comarca de l’Alt Empordà, situat al costat oriental de la Península del Cap de Creus. El fet que Cadaqués es trobi enmig d’aquests massissos rocallosos en contacte amb el mar, va fer que el poble quedés pràcticament aïllat de la resta del continent fins a finals del s. XIX on la seva única sortida era el mar. Els primers documents que esmenten Cadaqués daten de voltants de l’any 1000. De l’antiga vila fortificada queden un Baluard, que actualment acull les instal·lacions de l’Ajuntament, i un portal d’arc rebaixat que donava a la platja.

En el punt més alt del nucli antic trobem l’Església Santa Maria. És un edifici del gòtic tardà, iniciat a mitjans del s. XVI i acabat el s. XVIII. A l’interior hi trobem un prodigiós retaule barroc de fusta fet el 1725 i dorat el 1788, dissenyat per Jacint Moretó i dut a terme per Pau Costa. La relació de Cadaqués amb l’art s’estableix a través del pintor Salvador Dalí, el qual, encara que nascut a Figueres, va estar vinculada la veïna badia de Portlligat on els anys quaranta, es va construir la seva curiosa residència.

Des de molts anys abans, però, Cadaqués ja era el lloc triat per passar curtes o llargues temporades de tranquil·litat per molts artistes i intel·lectuals que li van donar un gran prestigi i renom, sobretot en els cercles de pintors i artistes plàstics.