Pedra Seca

XII TROBADA DE LA PEDRA SECA A CADAQUÉS

Benvinguda

Es dies 19 al 22 d’octubre de 2023 es farà a Cadaqués sa XII Trobada per a la preservació des patrimoni de Pedra Seca, promoguda per l’APSAT (Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cadaqués i del Centre d’Estudis Cadaquesencs (CEESCA).

Dijous 19 s’iniciarà amb diverses activitats complementàries. Les sessions de treball de la Trobada, tal com s’ha fet les darreres vegades, es faran del divendres 20 a la tarda al dissabte 21 a la tarda, a partir de tres blocs temàtics.

Es primer àmbit engloba el patrimoni; i girarà entorn a la catalogació, paisatge, conservació i llengua.

Es segon àmbit fa referència a sa formació, tant reglada com no reglada, en pedra seca

I per últim, es tercer àmbit serà sobre arquitectura tradicional. També anomenada arquitectura popular, té a veure amb les tècniques constructives de transmissió històrica i per experiència, que varien enormement segons en quin lloc s’hi han desenvolupat, terrenys, paisatges, climes, etc. És sinònim de valors culturals moguts per la tradició.

El diumenge 22 as matí hi haurà, com en ses dues últimes edicions, una taula rodona de margers. També es veurà sa presentació de la seu de la XIII Trobada (2025) i el lliurament del IV Premi Pedra Seca, que atorga l’APSAT a l’entitat o persona que hagi tingut una notòria rellevància en es treball sobre sa pedra seca a Catalunya. Es anteriors Premis Pedra Seca es van donar a enitats com sa Revista Pedra Seca, impulsada per August Bernat i Agustí Esteve, el 2020, o a s’iniciativa Wikipedra, des Grup barracaire Drac Verd de Sitges, l’any 2022.

En els propers mesos es faran públics els detalls de la trobada. D’aquesta manera, podreu rebre’n de manera actualitzada totes les informacions.

Pel que fa a terminis, el 22 de maig serà la data límit per enviar un resum (un parell o tres de paràgrafs) sobre la comunicació a presentar. D’altra banda, el 31 de juliol és la data final per rebre les comunicacions que es vulguin exposar a sa Trobada. Durant es mes d’agost un comitè d’experts valorarà ses comunicacions que s’hagin rebut, i el 31 d’agost es notificarà l’acceptació de ses comunicacions.

A ses sessions de treball de la Trobada, els dies 20 i 21 es presentaran ses comunicacions acceptades, que posteriorment es publicaran en es llibre de sa Trobada.

Adreça de contacte de la XII Trobada: pedraseca@cadaques.cat

Fins ara s’han organitzat Trobades a:

Manresa (2002)

Torruella de Montgrí (2004)

Barcelona (2005)

Sitges (2007)

Palma (2009)

Vilafranca del Maestrat (2011)

Les Preses (2013)

Calaceit (2015)

Pont de Vilomara/Mura/Talamanca (2017)

El Pinós (2019)

Móra la Nova (2021)

Seu

Cadaqués és un municipi de l’Alt Empordà, situat a la costa del Cap de Creus i a l’extrem oriental dels Pirineus. Envoltat per ses muntanyes del Pení, es seu aïllament geogràfic el dota de diverses particularitats; des de ser un des pocs indrets a la península on es manté el parlar salat fins a haver facilitat el manteniment del nucli antic de cases blanques, declarat bé cultural d’interès nacional. Entre molts altres tresors testimoni del passat, Cadaqués compta amb un patrimoni ingent de parets, cabanes, feixes, clopers i forns de pedra seca que fan servir diferents tècniques, totes adaptades a ses formes de les pedres de pissarra tan abundants en es seu terme.

Programa

Properament es podrà consultar en aquest apartat de la pàgina web es programa de sa XII Trobada. Resteu atents a ses actualitzacions!

Inscripcions

EN PREPARACIÓ